KORISNIČKE STRANICE

USTANOVE

Pretraga
Mail lista

 

Preko granica: umrežavanje za međusobnu potporu, suradnju i poticanje prekograničnih projekata

 

Preko granica: umrežavanje za međusobnu potporu, suradnju i poticanje prekograničnih projekata

 

"Podunavski trokut" je mreža pripadnika njemačke manjine i njima bliskih organizacija i institucija na tromeđi zemalja Hrvatske, Srbije i Mađarske.

 

Ova web-stranica je platforma i identitet mreže čiji predstavnici već duži niz godina samostalno i prekogranično surađuju u trokutu zemalja Hrvatske, Srbije i Mađarske. Stranica je ujedno i sredstvo javnog priopćavanja.

 

Temelj prekogranične suradnje je nazočnost njemačke manjine i njihovih udruga u tri države. Posebno značenje pri tome imaju i organizacije i institucije bliske njemačkoj manjini i to iz područja prosvjete, rada s mladima, kulture i medija. Svi zajedno čine prirodni potencijal za prekograničnu suradnju.

 

Ciljevi suradnje:

 

- koristiti potencijale iz područja prosvjete, rada s mladima, kulture i medija i u drugim zemljama

 

- obogaćivati ponudu manifestacija pojedinih zemalja s manifestacijama drugih zemalja

 

- pronalaziti inspiraciju za rad u pojedinoj zemlji zahvaljujući radu partnera u drugim zemljama

 

- međusobno se podupirati u projektima i izgradnji udruga i institucija

 

- zajednički prekogranični projekti

 

- zbližiti susjedne države i cijelu regiju te povećati atraktivnost regije

 

Ovim ciljevima partneri žele doprinijeti boljoj sinergiji ovih zemalja, ali i srastanju Europe.

 

Razvitak suradnje:

 

Već duže vrijeme politička situacija dopušta multilateralnu razmjenu među predstavnicima njemačke manjine u trokutu država Hrvatske, Srbije i Mađarske.

 

Kamen temeljac prekogranične multilateralne suradnje bio je "Međunarodni susret kulturne mreže" koji je održan u veljači 2006. godine (vidi Regionalni susreti). Tom prigodom su se u Somboru (Srbija) susreli gotovo svi važni predstavnici njemačke manjine i njima bliskih udruga i institucija iz Bosne, Hrvatske, Rumunjske, Srbije i Mađarske. 

 

Na ovom je "Međunarodnom susretu kulturne mreže" odlučeno, u trokutu zemalja Hrvatske, Srbije i Mađarske čvršće surađivati pa su potom organizirana i tri regionalna susreta (vidi Regionalni susreti).

 

Zamašnjak regionalnih susreta bili su predstavnici iz gradova Baja (Mađarska), Osijek (Hrvatska) i Apatin/Odžaci/Sombor (Srbija). Od jednog do drugog regionalnog susreta ovoj su se inicijativi pridruživali i drugi predstavnici, poput onih iz Vukovara (Hrvatska) ili Pečuha i Szekszarda (Mađarska).

 

Iz regionalnih susreta proizašli su brojni projekti iz područja prosvjete i kulture.

 

Na Regionalnom susretu u Osijeku 2007. godine, sudionici su odlučili i javnosti prikazati svoju suradnju i ciljeve i to putem zajedničke web-stranice koja je na internet postavljena u svibnju 2008. godine.

 

 

Obavijesti o ponudi na ovoj web-stranici:

 

Profili udruga-nositelja

U ovom je trenutku čak 13 udruga i institucija – nositelja ove web-stranice. Ove udruge i institucije imaju mogućnost na web-stranici ukratko predstaviti svoj rad te realizirane ali i buduće projekte. Predstavljanje u svakom slučaju nije prvi cilj ove web-stranice, a link će vas najčešće odvesti na vlastite web-stranice pojedinih udruga i institucija.

 

Institucije i udruge u Podunavskom trokutu Hrvatske, Srbije i Mađarske koji imaju želju postati nositeljima prekogranične suradnje i ove web-stranice mogu podnijeti zahtjev urednicima web-stranice (vidi Kontakt).  Na sljedećoj sjednici uredništva ili prigodom sljedećeg Regionalnog susreta odlučit će se o zahtjevu.

 

Prekogranično umrežavanje

Osnovni cilj ove web-stranice jest potpora prekograničnom umrežavanju. Stoga su predstavnici udruga i institucija – nositelja ovog projekta posebnu pozornost posvetili prikupljanju adresa iz svih područja (vidi Adrese). Ukoliko netko ima prekograničnu inicijativu, putem ovih adresa će pronaći jezgro zainteresiranih ili mogućih partnera u ove tri države.

 

Prekogranični projekti

Daljnji cilj jest informiranje o već postojećim i aktualnim prekograničnim projektima (vidi Regionalne manifestacije i Aktualno).

 

Što je prekogranični projekt:

 

- projekt partnerske udruge ili institucije na kojega se, po prethodnom dogovoru, pozivaju partneri iz drugih zemalja. Partneri iz drugih zemalja obvezuju se, u svome okruženju promovirati projekt i u njemu aktivno sudjelovati.

 

- zajednički prekogranični projekt

 

Osim toga, pod Aktualno ulaze i projekti drugih organizacija ili institucija, a koji su atraktivni i susjednim državama (primjerice, Festival tamburice u Deronjama, Europski grad kulture Pécs 2010.)

  

Putovanje

I konačno, susjedne zemlje i cijela regija trebaju postati pristupačnije i pozvati na putovanje. Stoga predstavljamo i Regija u tekstu, kartama i slikama.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokrovitelji: